Nieuws
De VNG gaat niet inzetten op de invoering van een tweejaarlijkse WOZ-waardering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er weinig draagvlak is voor verruiming van het WOZ-tijdvak. Ook blijken de voordelen beperkt, terwijl er sterke argumenten zijn om vast te houden aan de jaarlijkse waardering.
Steeds vaker krijgen gemeenten te maken met burgers die vanuit anti-institutioneel gedachtegoed instituties niet meer erkennen als gezaghebbend. Een deel beschouwt zichzelf als soeverein. De Tweede Kamer houdt hierover op 21 mei een Rondetafelgesprek. We stuurden de Kamer een position paper als inbreng.
Kinderen en jongeren zijn onze toekomst. Toch staat hun ontwikkeling steeds meer onder druk door verkokering, tijdelijke financiering en bezuinigingen. Gemeenten en samenwerkingsverbanden passend onderwijs luiden daarom opnieuw de noodklok.
Gemeenten hebben volgens de Mediawet een instandhoudingsplicht voor de lokale publieke omroep. Dat betekent dat het college van B&W verantwoordelijk is voor de bekostiging. Als lokale omroepen zijn opgegaan in een streekomroep zorgen de betreffende gemeenten gezamenlijk voor de bekostiging van de omroep.
De Wet collectieve warmte (Wcw) is hard nodig. De VNG en het IPO vragen de Tweede Kamer om de wet in de huidige vorm aan te nemen. En we dringen erop aan om de wet zo snel mogelijk in werking te laten treden. Dat schrijven we in onze inbreng voor het wetgevingsoverleg over de Wcw.
Voor gemeenten en waterschappen zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels bij de bruidsschat. Het gaat om fouten in verwijzingen naar wetten.nl op een aantal plekken. En voor gemeenten zijn toelichtingen bij 2 verbeterpunten aangevuld.
De VNG is samen met Divosa gestart met een onderzoek onder gemeenten om na te gaan hoe de gemeentelijke dienstverlening binnen het armoedebeleid toegankelijker, effectiever en toekomstbestendiger kan. Doel is te komen tot een breed gedragen dienstverlening om financieel kwetsbaren goed te kunnen helpen.
Welke gemeenschappelijke afspraken, standaarden en voorzieningen zijn er nodig om gegevens binnen de EU makkelijk en veilig tussen overheidsorganisaties en burgers met elkaar uit te wisselen? De VNG beproeft samen met verschillende stakeholders welke uniforme werkwijze en afspraken hiervoor geschikt zijn.
Het nieuwe Leer- en Kennisprogramma Energieplanologie ondersteunt gemeenten, provincies en netbeheerders om samen te werken aan een duurzaam energiesysteem én een slimme inrichting van de fysieke ruimte. Het programma biedt onder meer een online platform en binnenkort een community of practice.
In veel gemeenten zijn er sociale (wijk)teams om (een deel van) de maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp vorm te geven. Deze ontwikkeling dateert al vanaf 2015 en vanaf dat moment monitort Movisie de ontwikkelingen in opdracht van het ministerie van VWS en de VNG.